paardendomein-logo

Een passend zadel - dat is zo makkelijk nog niet!

Serita Vossen Categorie Paardenwelzijn, Training 21 januari 2021

Een passend zadel

Een passend zadel - dat is zo makkelijk nog niet!

Als je zelf al een paard hebt dan weet je misschien hoe moeilijk het soms is om aan een passend zadel te raken. Eerst een zadelmaker vinden wiens visie aansluit bij de jouwe, en dan nog een passend zadel vinden, wat een crime!

Wat een zadelmaker niet op kan lossen.

Er zijn nog al een paar dingetjes die een zadelmaker niet kan oplossen. Elk paard heeft maar een bepaald stuk waar hij kan dragen, vanaf zijn schoft tot ongeveer waar zijn laatste rib zit. Een zadelmaker kan dit stuk niet verlegen. Dus voor je een paard koopt is het handig om te bekijken of jouw billenpartij en lange benen wel passen bij de rug van je paard! Natuurlijk zijn er een heleboel verschillende zadels, die ook verschillend zijn in lengte, maar wanneer jij voor je lengte een 18” zadel nodig hebt en op je paard past maximaal een 16,5 inch zadel dan ga je er nooit in de buurt komen!

 

Voor je aan de slag gaat met een passend zadel zoeken is het ook van belang dat je paard vrij is van andere belemmeringen en goed loopt! Regelmatig komt het voor dat een paard niet goed loopt, er stijf is of ergens pijn heeft, dat moet bij voorkeur eerst opgelost worden door een dierenarts, osteopaat of cranio sacraal therapeut bijvoorbeeld.

Het is vaak lastig om te zien waar je moet beginnen als je geen passend zadel hebt maar ga dan vooral eerst eens een tijdje aan de slag op de grond met grondwerk of longeren. Leg er ook eens wat balkjes bij dat is allemaal super fijn tot je een therapeut hebt gehad die je paard weer fijner kan laten bewegen. Dan kun je daarna de zadelmaker weer bellen!

Een paard verandert het hele jaar door

Waar ook lang niet iedereen bij stil staat is hoe vaak een paard veranderd het hele jaar door. Voor de vrouwen onder ons: je merkt vast bij je kleding al verschil wanneer je ongesteld moet worden. Of voor iedereen wat dacht je van tijdens de feestdagen? Dan zul je je riem vast ook een gaatje losser doen.

Voor je paard is het net zo: die veranderd het hele jaar door. Meer trainen, minder trainen, fanatieker trainen, of juist de wei op. Allemaal wijzigingen waardoor je eerst passende zadel nu misschien niet meer lekker ligt.

Het beste kun je dan ook vaak werken met een aanpasbaar zadel of bijvoorbeeld een pad/inlage systeem onder je zadel die je kunt aanpassen. Ik had laatst alweer een maand nadat de zadelmaker was geweest dat het zadel alweer achterover lag: we waren zo goed aan het trainen geweest dat ze toegenomen was in bespiering! Gelijk in overleg met de zadelmaker zelf weer een kleine aanpassing gedaan.

Leer zelf te kijken naar je zadel!

Er zijn natuurlijk heel veel zadelmakers en het blijft natuurlijk echt een vak maar je kunt jezelf ook trainen om beter en meer naar je zadel te kijken! Er zijn online genoeg filmpjes, meestal engelse filmpjes, met uitleg hoe je zelf kan beoordelen of je zadel nog goed ligt. Voor een nieuw zadel zou ik altijd een zadelmaker erbij halen - tussendoor zelf goed kijken naar je zadel kan je heel veel ellende besparen!

Grofweg zijn de volgende checks die je makkelijk zelf kunt doen:

  1. Ligt je zadel nog in balans? Ligt hij niet meer voor of achterover? Ik laat altijd even de beugelriemen naar beneden hangen dan kan ik altijd iets beter zien hoe recht hij ligt.
  2. Check of de vorm van de kussens de rug van je paard goed volgen en overal evenveel druk hebben en niet ergens extra prikken of juist los komen van de rug.
  3. De schouder moet vrij liggen en goed de roterende beweging kunnen maken, het zadel mag daar niet klemmen!
  4. Wordt je paard ineens boos tijdens het opzadelen, kijkt of draait ie weg als je met het zadel aankomt? Dan is er ook ergens iets niet helemaal lekker! Ergens doet het hem zeer.
  5. Check regelmatig je kussens: ze moeten veerkrachtig zijn en geen knopen hebben. Ze moeten ook beide gelijk gevuld zijn - anders is het ook tijd om aan de bel te trekken bij je zadelmaker.
  6. Klappert je zadel tijdens het rijden? Dat hoort natuurlijk niet, check je zadelmaker of je er zelf iets aan kan doen of dat hij lang moet komen.
  7. Gaat je zadel schuiven tijdens het rijden? Wanneer hij naar links of rechts schuift kan het vaak iets in je training zijn waar je misschien aan moet werken: je paard is dan gewoon scheef. Soms kan je zadelmaker wel tijdelijk iets aanpassen om te corrigeren. Naar voren of achter schuiven is sowieso even de zadelmaker contacten!

Over de auteur

Serita Vossen

Serita Vossen

Algemeen

Serita is (hippisch) virtueel assistent en fotograaf, daarnaast schrijft ze graag blogs over paard gerelateerde onderwerpen op de website "Beste voor je paard". Al jaren loopt ze mee in de paardensport en doet ze veel kennis op van verschillende gebieden. Van paardenwelzijn, eventing en zadelpassen - heel breed dus waar ze zich op dagelijkse basis mee bezig houdt, en ze deelt die kennis graag met iedereen!

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Adverteren

Advertentiemogelijkheden, klik hier

- Adressen, Banners, Vermeldingen

Contact

Algemeen: info@paardendomein.nl

Redactie: redactie@paardendomein.nl

Adverteren: adverteren@paardendomein.nl

Bedrijfsgegevens: Contact

Volg ons op: