paardendomein-logo

Eventing - Spannend of juist een goede afwisseling?

Serita Vossen Categorie Paardensport, Training 21 januari 2021

Eventing - Spannend of juist een goede afwisseling?

Eventing ofwel crossen vinden veel mensen erg spannend, zo’n boomstam geeft niet mee en valt niet zomaar om. Dat is wel echt serieus! Onder de juiste begeleiding hoeft het helemaal niet zo spannend te zijn maar is het juist vooral heel erg leuk. Tot op heden ben ik nog geen paard tegen gekomen die crossen stom vindt.

Gevaarlijk of juist niet?

Op het eerste oog klinkt het natuurlijk gevaarlijk: springen over boomstammen, tonnetje of picknicktafels. Het kan - zonder de juiste begeleiding - ook inderdaad snel gevaarlijk worden. Maar dat hoeft echt niet zo te zijn. En het is voor elk niveau super leuk om te doen.

Tegenwoordig worden de hindernissen ook steeds veiliger: zeker op de hogere niveaus hebben ze steeds vaker hindernissen die om kunnen klappen om zo de veiligheid te verhogen. En gelukkig hoeven we niet allemaal in Boekelo te gaan starten.

Afwisseling in je training!

Als je elke dag hetzelfde doet: dan gaat dat vervelen. Als je je verveelt dan kun je je ook minder goed concentreren. Dat geldt voor je paard natuurlijk net zo. Misschien probeer je al bewust af te wisselen in je training door soms buiten te rijden of een keer te longeren.

Crossen is helemaal goed voor de afwisseling van je training. Dat kun je namelijk (in de meeste gevallen dan) niet thuis doen, dus je zult er voor op pad moeten. Een andere omgeving is sowieso al afwisseling natuurlijk. En dan heb je ook allemaal nieuwe leuke hindernissen.

Wordt samen een betere combinatie

Een voordeel van het crossen is dat je samen een veel betere combinatie wordt. Zelfs al wil je helemaal geen officiële crosswedstrijd gaan starten ooit is het toch leuk om regelmatig eens een crossles mee te pakken!

Bij het crossen is een van de belangrijkste dingen vertrouwen: jullie moeten elkaar volledig vertrouwen. Daardoor zul je zien dat je met iedere crossles naar elkaar toe groeit: super leuk! Als je paard nog nooit een boomstam heeft gesprongen zal hij de eerste keer er misschien op gaan kijken of niet snappen dat hij er over heen moet: in alle rust kan jij hem dan overtuigen je te vertrouwen en samen in stap naar de overkant te kunnen gaan. Zeker de begin hindernissen zijn niet hoog dus kan ook gewoon gedaan worden door een “echte” dressuurruiter.

Angstig voor het crossen?

Een gezonde spanning voor je crossles is nog geen echte angst, sommige mensen kunnen wel ineens erg angstig worden in een crossles. Omdat het allerbelangrijkste vertrouwen is, is het belangrijk om goed aan te geven wat je wel of niet durft tijdens een crossles.

Als je jouw paard op een hindernis afstuurt en je durft hem eigenlijk niet dan zal je paard het misschien niet snappen en ineens stoppen of er langs schieten. Met alle gevolgen van dien. Angst is helemaal niet erg - zolang je maar erkent dat het er is en het aangeeft als je iets te hoog, te breed of te spannend vind.

Ga liever voor les dan een oefencross

Vaak horen we dat mensen - om te proberen - een oefencross gaan doen. Ze stranden dan al vrij snel en krijgen het paard er niet overheen, of ze denderen als gekken door het parcours, als dat maar goed gaat! Dat is de manier waarop zoiets gevaarlijk kan worden!

Als je eens kennis wilt maken met eventing of cross ga dan eens lessen bij een instructeur op een locatie relatief in de buurt! Er worden ook wel eens vaker indoor clinics geven of bijvoorbeeld in een buitenbak. Er zijn ook wat kleinere terreinen waarbij je in een (bijna) afgesloten bak of weiland kunt crossen - geeft voor sommigen toch een fijner idee.

Crossen voor bixies?

Ja zeker, ook super leuk voor bixie ruiters! Er zijn her en der ook wat oefencrossen waarbij bijvoorbeeld papa of mama nog mee mag rennen langs het parcours - wel zo veilig. Maar anders kunnen ze ook gewoon op crossles. Belangrijk voor de veiligheid is wel dat ze de pony al goed onder controle hebben en al zelfstandig kunnen rijden als ze willen crossen.

Niet elk terrein is geschikt voor bixie les dus vraag daar altijd even goed na, in Heeten bij Horse and You of in Slagharen bij Koorman Graman zijn veel lage en/of verstelbare hindernissen zodat het ook voor de kleintjes leuk is om te doen.

En gaaf dat die kinderen dat vaak vinden joh, dat crossen. Het is ook gewoon super stoer.

Over de auteur

Serita Vossen

Serita Vossen

Algemeen

Serita is (hippisch) virtueel assistent en fotograaf, daarnaast schrijft ze graag blogs over paard gerelateerde onderwerpen op de website "Beste voor je paard". Al jaren loopt ze mee in de paardensport en doet ze veel kennis op van verschillende gebieden. Van paardenwelzijn, eventing en zadelpassen - heel breed dus waar ze zich op dagelijkse basis mee bezig houdt, en ze deelt die kennis graag met iedereen!

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Adverteren

Advertentiemogelijkheden, klik hier

- Adressen, Banners, Vermeldingen

Contact

Algemeen: info@paardendomein.nl

Redactie: redactie@paardendomein.nl

Adverteren: adverteren@paardendomein.nl

Bedrijfsgegevens: Contact

Volg ons op: