paardendomein-logo

10 tips voor veilig buiten rijden

Gastblog Categorie Paardensport 10 juni 2015

Veilig paardrijden om blessures van de ruiter te voorkomen

Uit een meerjarig onderzoek van Stichting Consument en Veiligheid blijkt dat 1100 paardensporters jaarlijks met een hoofdblessure bij de Spoedeisende Hulp terechtkomen als gevolg van het uitoefenen van hun sport of de omgang met paarden. 

Andere blessures zoals gekneusde ribben, gebroken sleutelbeen en ontwrichte schouder zijn niet onderzocht, maar komen nog vaker voor.


10 tips voor het voorkomen van blessures

1. Zorg voor een goede eigen conditie

Soepele spieren en uithoudingsvermogen zorgen dat je steviger op het paard zit ensneller kunt reageren bij onverwachte bewegingen. Als het paard voelt dat je stevig zit heb je ook meer overwicht, waardoor hij gehoorzamer is. Blijf in een rustperiode je spieren trainen, bijvoorbeeld in een fitnesscentrum.

2. Neem geregeld rijinstructie

Ook als je een eigen paard hebt is het aan te raden lessen te blijven nemen, zodat je houding en zit verder wordt verbeterd, de spieren van je paard op de juiste manier worden getraind en je samen met je paard een eenheid gaat/blijft vormen. Ook als je niet van plan bent aan wedstrijden mee te doen. Een instructeur ziet meer dan je zelf kunt zien en voelen. Ook topruiters en amazones blijven instructie nemen!

3. Ken je paard

Weten waar je paard bang voor is, of hij 'ervandoor' gaat als hij ruimte ziet bij een buitenrit, weten hoe je je paard kunt afremmen of een noodstop kunt maken, hoe hij reageert als je voet uit de beugel raakt. Ook belangrijk is dat je paard in goede conditie is, fit genoeg voor een buitenrit.

4. Schrik- en obstakeltraining

Oefenen met 'vreemde' obstakels in een veilige omgeving maakt het paard zelfverzekerder. Vraag vrienden of buren aan de kant te staan met paraplu's en vlaggen, laat met een trekker of brommer voorbij de bak rijden, loop met je paard over een bouwzeil of door een gordijn heen, wen je paard aan blaffende honden, spelende kinderen, vliegers etc. Er worden regelmatig schrik- en obstakeltrainingen gegeven, maar je kunt er ook zelf een organiseren. Nodig dan wel een instructeur uit die dit vaker heeft gedaan.

5. Gezond verstand

Als je (weer voor het eerst) een buitenrit gaat maken, zorg dan dat de omstandigheden gunstig zijn. Ga niet in je eentje de openbare weg op met druk verkeer. Oefen onbekende stukken eerst met je paard aan de hand om hem te laten wennen. Ga je met andere paarden op pad, dan is het beste dat de paarden elkaar kennen en mogen! Let ook op het weer. Is er kans op veel regen, dan kunnen bermen en paden glad worden. Wees daarop voorbereid.

6. Draag een goedgekeurde cap

Dat spreekt vanzelf. Ook als je een geoefende ruiter bent kan het paard ergens van schrikken en zulke rare bewegingen maken dat je niet kunt blijven zitten. Een val op je hoofd kan ernstig blijvend letsel veroorzaken. Ben je een keer hard gevallen met je cap, koop dan een nieuwe want de bescherming kan niet meer voldoende zijn.

7. Draag passende rijlaarzen of jodhpurs met chaps

Ga niet rijden met gympen aan of met blote voeten, hoe warm het ook is. Met rijlaarzen of jodhpurs met chaps zit je steviger in de beugels en heb je bovendien een beschermde neus voor als je paard op je voet gaat staan. (gebroken of gekneusde tenen!)

8. Leer vallen

Vallen kun je oefenen! Als je valt, trek dan je hoofd op je borst en maak jezelf rond om van je paard weg te rollen. Probeer niet je val te breken met je armen.

9. Overige maatregelen

Als je tijdens een buitenrit af en toe een sprongetje wil maken is een bodyprotector geen overbodige luxe. Ook ervaren eventingruiters dragen altijd een bodyprotector, dat is niet voor niets. Je kunt heel slecht terecht komen als je paard blijft haken met een been of een sprong weigert.

Neem altijd een mobiele telefoon mee om hulp in te kunnen schakelen.

10. Geniet en ontspan!

Weten dat je goed bent voorbereid zodat je kunt ontspannen en genieten van het rijden.

Heb jij nog meer tips? 

Over de auteur

Gastblog

Gastblog

Divers

Het gastblog staat open voor iedereen die af en toe een stukje wil schrijven voor Paardendomein. 

Heb je iets leuks te vertellen of bijvoorbeeld een verslag van een clinic waar je bent geweest, stuur het aan redactie@paardendomein.nl Stuur in ieder geval één foto mee van minimaal 400 x 267 pixels.

Wij zijn benieuwd!

Redactie Paardendomein

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Adverteren

Advertentiemogelijkheden, klik hier

- Adressen, Banners, Vermeldingen

Contact

Algemeen: info@paardendomein.nl

Redactie: redactie@paardendomein.nl

Adverteren: adverteren@paardendomein.nl

Bedrijfsgegevens: Contact

Volg ons op: