paardendomein-logo

Wilgen Stekken

Diana de Boer Categorie Om de paardenstal 26 februari 2015

Wilgen om je weiland

Gratis bomen om je weiland?

Wilgen zijn snel groeiende bomen en heel geschikt in of om de paardenwei als schaduwbomen, knotwilgen of windsingel.  

Een leuke manier om wilgen te verkrijgen is via het stekken van takken van knotwilgen. Als er ergens wilgen worden geknot mag je meestal wel wat takken gratis meenemen. Zoek een paar mooie rechte exemplaren uit.
Bepaal waar je de bomen gaat planten en zet het stuk af met schrikdraad omdat ze anders direct door de paarden worden gesloopt. Voor een mooi rijtje knotwilgen zet je ze op een afstand van ca 4 meter uit  elkaar.  Als je de bomen wilt laten uitgroeien als schaduwboom verder uit elkaar of solitair op een goed gekozen plek ten zuiden van de wei. Zet je een boom midden in de wei of track, zorg dan voor een goed stevig hekwerk eromheen. Bij een griend maak je minimaal 2 rijen bomen, zet de bomen per rij ca 2 meter uit elkaar, de volgende rij(en) laat je 1 meter verspringen, zo krijg je een redelijke windsingel.  wilgenstekken
Hoe ga je te werk?

Als het vriest moet je de takken nog even bewaren, je kan ze inkuilen in zand tot het niet meer vriest. Maak met een grondboor een gat van 80 cm tot 1 m diep en zet er een tak in. Vul het gat op met zand zodat de tak goed aansluit met de grond en geef water. De toekomstige knotwilgen zaag je meteen af op de hoogte die je wilt hebben (iets lager dan manshoog is makkelijk voor het latere knotten, griendbomen op 30-50 cm boven de grond). Nu is het wachten op het aanslaan. Binnen enkele maanden heb je al een paar aardige boompjes staan. Bij droog weer water geven en steeds de uit de stam onder de beoogde knot groeiende zijtakjes weghalen.

De eerste jaren elk jaar terugknotten, daarna elke 2 à 3 jaar. 

Goede schaduwbomen

Je kunt ook enkele bomen door laten groeien. Wilgen groeien snel en geven ’s zomers een goede beschutting tegen de zon. Ze hebben de eerste jaren wel steun nodig omdat de wortels niet zo snel groeien en ze dan om kunnen waaien. 

Zet aan drie kanten een boompaal in de grond en bindt de boom met oude fietsbanden of met speciaal boomband aan. Na 3 jaar kun je de palen verwijderen.

vijver met knotwilgenDe bast van de afgezaagde takken is een goede aanvulling op het rantsoen van de paarden en het helpt goed tegen verveling. ’s Zomers kan je ook verse takken met blaadjes eraan geven. Geef niet teveel tegelijk aan de paarden, zeker niet als ze er maar van blijven dooreten.

Zet niet meer neer dan je als werk aankan.

Het bijhouden van de knotwilgen vergt wat werk en vaardigheid. Er zijn cursussen voor of help eens mee als vrijwilliger in een natuurgebied, zo kun je bepalen wat je zelf aankan of moet uitbesteden.  Misschien organiseer je zelf over enkele jaren zelf een gezellige knotwilgendag met je vrienden.

Over de auteur

Diana de Boer

Wonen, Algemeen

Diana de Boer is gecertificeerd makelaar/taxateur en oprichter van Equidomo, makelaarskantoor gespecialiseerd in paardenobjecten en landelijk wonen, en van deze website voor paardenobjecten.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Adverteren

Advertentiemogelijkheden, klik hier

- Adressen, Banners, Vermeldingen

Contact

Algemeen: info@paardendomein.nl

Redactie: redactie@paardendomein.nl

Adverteren: adverteren@paardendomein.nl

Bedrijfsgegevens: Contact

Volg ons op: