paardendomein-logo

Op de Griekse toer

Sandra Oprel Categorie Gezondheid 31 januari 2017

Op de Griekse toer

Fenegriek, ken jij het al? Het is Grieks en goed voor je paard! De Latijnse naam is Trigonella foenum-graecum, wat ‘Grieks hooi’ betekent. Fenegriek is een uit Egypte afkomstig kruid met goede vetzuren, waarvan de zaden door de oude Grieken gemengd werden door het hooi van hun paarden, wat resulteerde in een glanzende vacht én een betere conditie.

Fenegriekzaad is rijk aan vetten, maar ook aan vitamine A, B, C, E, kalk, fosfor en ijzer en is heel voedzaam. Vandaag de dag wordt het kruid nog steeds ingezet ter verbetering van de algehele conditie van het paard en om hoest, bronchitis en spijsverteringsproblemen te verhelpen. Maar er zijn meer toepassingen!

Heeft je paard gevoelige luchtwegen, dan kan je rustig een schepje fenegriek door het voer doen. De aanbevolen dosering is 30 gram per dag. ’s Winters staan paarden meestal op stal, en dan zullen de luchtwegen eerder geprikkeld raken, dus je kunt er voor kiezen om het alleen ’s winters te geven, of als ze wat hoesten. Als je het kruid het hele jaar door geeft, kan je paard er immuun voor raken en dan heeft het natuurlijk niet meer de gewenste uitwerking.

Het is goed om Fenegriek samen met knoflook aan te bieden aan je paard: beide kruiden stimuleren elkaars werkzame stoffen.

Je kunt het kopen via het internet of gewoon bij de ruitersportzaak.

Met de Paarden Oppas Service komen we bij heel veel paardenhouders op stal en we zien dat veel paardenhouders fenegriek gebruiken als supplement door de voeding, dus het kan goed zijn dat jij het al kent. Maar wat je misschien nog niet wist is dat je het behalve inwendig ook uitwendig kunt gebruiken! Heeft je paard reumatische klachten, dan kan je namelijk de gedroogde, geplette zaden verwerken in een papkompres. Dat werkt ook goed voor het verwijderen van dorens. De fenegriekbrij maak je door 100 gram gemalen fenegriekzaden gedurende 5 minuten tot een papje te koken. Je kunt wat azijn toevoegen om het effect van de zaden te versterken. Dit papje strijk je uit op een linnen doek en die breng je vervolgens zo warm mogelijk aan op de pijnlijke plek.

Fenegriek werkt desinfecterend en verzachtend. Daarnaast hebben de zaden een positieve werking op de melkproductie, dus je kan het ter ondersteuning geven aan lacterende merries. Die kan wel wat extra's gebruiken na de bevalling en fenegriek verbetert de algehele conditie van het paard. Geef het niet als je merrie drachtig is, want het kan de baarmoeder prikkelen.

Als je paard zich extra inspant, bijvoorbeeld als je wedstrijden gaat rijden, dan is het gebruik van fenegriek ook aan te raden: je paard krijgt hierdoor extra energie en veel vitamines en mineralen. Je zal het ook zien aan zijn vacht: die gaat er extra door glanzen! Fenegriek werkt ook weerstandverhogend, wat een fijne bijkomstigheid is als je wedstrijden rijdt – als hij in contact komt met paarden die iets onder de leden hebben, zal hij daar minder vatbaar voor zijn!

Wil je zelf ook profiteren van de heilzame werking van dit kruid? Trek dan thee van fenegriek. Dit werkt verlichtend bij verkoudheid, vastzittend slijn, menstruatiepijn en spijsverteringsproblemen, is koortsverlagend en door de versterkende werking van de vitaminen en mineralen wordt ook jouw weerstand verhoogt. Als je iedere dag een paar kopjes fenegriekthee drinkt kan het zijn dat je als vrouw een vollere boezem krijgt. En als klap op de vuurpijl: het schijnt libidoverhogend te werken!

Over de auteur

Sandra Oprel

Sandra Oprel

Algemeen

Sandra Oprel is eigenaar van de PAARDEN OPPAS SERVICE - een bemiddelingsbureau voor paardenhouders en professionele paardenverzorgers. Wanneer paardenhouders op vakantie gaan, zorgen wij voor een professionele paardenverzorger, die vanuit uw huis de zorg voor uw dieren overneemt. U kunt met een gerust hart op vakantie, in de wetenschap dat uw paarden (én andere dieren) met aandacht en liefde worden verzorgd door een gescreende, ervaren, goed onderlegde hippische verzorger. Onze dekking is landelijk.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Adverteren

Advertentiemogelijkheden, klik hier

- Adressen, Banners, Vermeldingen

Contact

Algemeen: info@paardendomein.nl

Redactie: redactie@paardendomein.nl

Adverteren: adverteren@paardendomein.nl

Bedrijfsgegevens: Contact

Volg ons op: