paardendomein-logo

Gezonde tussendoortjes voor je paard

Sandra Oprel Categorie Gezondheid 02 april 2016

Gezonde tussendoortjes voor je paard
Soms wil je je paard weleens trakteren op iets lekkers tussendoor, ook al krijgt hij wellicht alle bouwstoffen die hij nodig heeft uit het uitgebalanceerde voer wat jij hem geeft. Dan geef je hem bijvoorbeeld een wortel, een appel of een pepermuntje (sommige paarden zijn daar gek op!). Niet ieder paard reageert echter goed op dit soort tussendoortjes.

We willen je een lijstje geven van groente – en fruitsoorten die je zo kunt geven, zonder dat het veel voorbereiding kost. 
Deze soorten zijn goed voor je paard. Natuurlijk zijn er uitzonderingen: net zoals bij mensen kunnen sommige paarden ergens allergisch voor zijn. Introduceer nieuwe dingen altijd met mate en blijf opletten hoe je paard reageert.

 

Paardveilige fruitsoorten:

• Abrikozen (zonder pit)

• Appels (zonder klokhuis)

• Aardbeien, bosbessen en frambozen

• Bananen

• Cantaloupe (meloensoort – wel zonder schil geven!)

• Druiven

• Mango’s

• Sinasappels

• Perziken

• Peren

• Ananassen

• Pruimen

• Watermeloenen (weer zonder schil en pitjes!)

De zaadjes van een appel bevatten de giftige stof arsenicum, dus die kan je beter niet geven. Bovendien zou een paard kunnen stikken in het klokhuis. Je kunt je paard het beste appelschijfjes geven. Hetzelfde geldt voor abrikozen: geef ze de vrucht zonder pit en biedt ze aan in schijfjes.

Paardveilige groentesoorten

Wortels zijn goed, sla, selderij en sperciebonen mag ook, maar geef je paard geen uien, broccoli, kool/bloemkool of spruitjes. De tomatenplant behoort tot de nachtschadefamilie, die niet goed is voor paarden. Maar de tomaat zelf mag weer wel. Ook de avocado behoeft enige uitleg: de vrucht zelf is paardveilig, maar de schil, pit en bladeren zijn giftig.

Gekookte of rauwe groente maakt ook nog uit: af en toe een gekookte aardappel kan geen kwaad, maar geef je paard nooit rauwe aardappelen

Paarden die wat te zwaar zijn, kan je beter geen fruit geven, want daar zitten toch weer suikers in (dat geldt ook voor appels en wortels!). Je zou hen bijvoorbeeld wel wat appelschillen kunnen geven.

Heb je een paard op leeftijd, pas dan op voor verstikkingsgevaar, want zij kunnen vaak niet meer zo goed meer kauwen. Geef ze kleinere stukjes of gewelde vruchten. Appelmoes valt bij de senioren zeer in de smaak. Zorg dan wel dat je de appels zelf pureert, en niet de appelmoes uit de pot geeft, aangezien daar over het algemeen veel suiker aan is toegevoegd.

Over de auteur

Sandra Oprel

Sandra Oprel

Algemeen

Sandra Oprel is eigenaar van de PAARDEN OPPAS SERVICE - een bemiddelingsbureau voor paardenhouders en professionele paardenverzorgers. Wanneer paardenhouders op vakantie gaan, zorgen wij voor een professionele paardenverzorger, die vanuit uw huis de zorg voor uw dieren overneemt. U kunt met een gerust hart op vakantie, in de wetenschap dat uw paarden (én andere dieren) met aandacht en liefde worden verzorgd door een gescreende, ervaren, goed onderlegde hippische verzorger. Onze dekking is landelijk.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Adverteren

Advertentiemogelijkheden, klik hier

- Adressen, Banners, Vermeldingen

Contact

Algemeen: info@paardendomein.nl

Redactie: redactie@paardendomein.nl

Adverteren: adverteren@paardendomein.nl

Bedrijfsgegevens: Contact

Volg ons op: