paardendomein-logo

Problemen met de vruchtbaarheid van uw merrie?

Redactie Categorie Fokkerij 21 juli 2014

Problemen met de vruchtbaarheid van uw merrie?

Natuurlijk fourageerpatroon beter voor vruchtbaarheid.

Een recente studie heeft aangetoond dat fokmerries vruchtbaarder zijn als ze dag en nacht de beschikking hebben over hooi of gras.
In het onderzoek hadden de merries die ten minste 23 uur continu de beschikking hadden over voer een 47% hoger conceptieniveau dan de merries die voor 17 uur per dag toegang hadden tot dezelfde hoeveelheid voer.
Het onderzoek is gedaan door Martine Hausberger, PhD, directeur van Labotory of Animal and Human Ethology, onderdeel van het nationale research centrum CNRS en de Universiteit van Rennes in Frankrijk, in samenwerking met Haifa Benhajali van de Tunis-El Manar University in Tunis.
Hoe meer bij paarden het natuurlijke fourageergedrag wordt nagebootst, hoe hogere reproductie, is haar conclusie.

Er zijn voor de studie 100 arabische fokmerries tijdens het fokseizoen tussen april en midden juli gevolgd in de Sidi Thabet National Stud bij Tunis. Alle paarden kregen dagelijks 10 kg hooi en 4 kg gerst, waren 's nachts gehuisvest in hun eigen stal en 6 uur per dag in de groep.
De helft van de merries kregen hun volledige rantsoen, water en een kleine portie gemaaid gras in de stal, de andere helft kregen hun halve rantsoen in de stal en de andere helft in de paddock in individuele hooinetten. Één uur per dag werd gewijd aan het verplaatsen tussen paddock en stal.

81% van de merries van de 23-uur groep waren drachtig, tegenover 53% van de 17-uur groep. Bovendien slaagde bij de merries van de 23-uur groep de eerste inseminatie al voor 59%, en bij de 17-uur groep 32%.
Ook bleken de merries van de 23-uur groep een betere fysieke conditie te hebben.

Minder stress en verbeterde stofwisseling zijn aannemelijke redenen voor dit significante verschil in vruchtbaarheid, werd door de onderzoekers opgemerkt. Het is aangetoond dat voeren van grote hoeveelheden voer in korte tijd met enkele uren vasten daartussen stress en maagzweren veroorzaken. Er is echter meer onderzoek nodig om de exacte mechanismen die ten grondslag liggen aan dit fenomeen te begrijpen.

Dit is volledig in lijn met eerdere onderzoeken dat het paardenwelzijn wordt bevorderd bij een meer natuurlijke manier van fourageren. Een betere fertiliteit is één voorbeeld hiervan.

Bron: The Horse/Paardendomein

Over de auteur

Redactie

Redactie

Algemeen

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Adverteren

Advertentiemogelijkheden, klik hier

- Adressen, Banners, Vermeldingen

Contact

Algemeen: info@paardendomein.nl

Redactie: redactie@paardendomein.nl

Adverteren: adverteren@paardendomein.nl

Bedrijfsgegevens: Contact

Volg ons op: