paardendomein-logo

Het kopen van een Paardenobject

Diana de Boer Categorie Bouwen en Wonen 01 juli 2015

Wonen met paarden
U heeft het huis van uw dromen gezien: leuke woning, weiland erbij, paardenbak, paardenstal en op een mooie plek met uitrijmogelijkheden in het buitengebied . Helemaal wat u zoekt dus dit huis wilt u kopen!
Met deze tips kunt u beslagen de onderhandelingen in (of besluiten toch verder te kijken).

Check of de volgende zaken er legaal staan:
1. Paardenstal (let op of de afmeting klopt met de vergunning) of schuilstal
2. Paardenbak
3. Verlichting paardenbak
4. Overige bouwwerken

Tegenwoordig heet een bouwvergunning omgevingsvergunning.

Het kan dat er omgevingsvergunningvrije bouwwerken staan. Hiervoor kunt u de site: www.omgevingsloket.nl raadplegen. Bij twijfel navragen bij de gemeente. Als u eenmaal gekocht heeft en er moeten zaken worden afgebroken of u moet zelfs de paardenbak opruimen is er niets meer aan te doen.

Check de bestemming:
Wat is in het bestemmingsplan de bestemming van het woonperceel?
Als er (nog) een agrarische bestemming op zit en u bent geen agrariër, dan kan het dat u er niet mag wonen als burger. Controleer dit bij de gemeente. Laat u niet afschepen met het verhaal dat dit zó geregeld is. Er zijn veel gevallen bekend van leegstaande agrarische woningen die door burgers zijn gekocht.
Er is ook een mogelijkheid dat de woning kan worden aangemerkt als plattelandswoning, tussen burgerwoning en agrarische woning in. Hoe hiermee door de verschillende gemeentes wordt omgegaan is nog niet eenduidig.
Wilt u bedrijfsmatig paarden gaan houden, dan is juist wél een agrarische bestemming nodig, of in sommige gevallen een bedrijfsbestemming, alsmede de benodigde milieuvergunningen. Laat u dan zéker bijstaan door een deskundige!

Als u toch bij de gemeente bent, vraag naar de plannen in de directe omgeving. U zult de eerste niet zijn die binnen een paar jaar verrast wordt met een rij woningen in dat zo mooie vrije uitzicht of een industrieterrein naast uw mooie stulpje.

Maak voordat u koopt kennis met de buren:
De buren weten meestal wat meer over de omgeving en de geschiedenis van het huis te vertellen, maar u merkt ook of de buren misschien een hekel hebben aan paarden of last hebben van de paardenbak en/of de verlichting. Als u daar samen niet uitkomt is het niet prettig wonen.

Kijk kritisch naar de grondsoort:
Is de wei ook 's winters begaanbaar, hoe zit het met de waterstand in natte perioden? Is er bij hoge waterstanden voldoende ruimte om een droge plek te realiseren zodat de paarden toch naar buiten kunnen? Ook de grassoort is van belang. Als er koeien hebben gestaan is er meestal een suikerrijke weide, dat is voor paarden niet goed. Calculeer in dat er moet worden doorgezaaid en de juiste bemesting moet worden aangebracht.

Wat is de staat van de toebehoren?
Let goed op de staat van stallen (dak, rottende delen), paardenbak en hekwerken. Loop ook naar en door de paardenbak, als de paardenbak door een bedrijf is geplaatst vraag bewijzen van aanleg en onderhoud. Klopt de afmeting met de opgave en is die groot genoeg als u wilt trainen voor wedstrijden? Als er verbouwingen moeten plaatsvinden vraag voor u gaat bieden offerte aan zodat u weet welke kosten nog komen. En check natuurlijk of het mag wat u wilt. Dit kan eventueel in een ontbindende voorwaarde worden opgenomen. Uw eigen aankoopmakelaar kan daarin adviseren.

Wel of geen makelaar meenemen?
Een huis koopt u niet elke dag en zeker geen object als dit waar u uw hobby (of bedrijf) wilt kunnen uitoefenen. Uw eigen makelaar onderzoekt de bestemming, of alle vergunningen er zijn of moeten worden aangevraagd, er geen verontreinigingen (kunnen) zijn of bestemmingsplanwijzigingen etc. Een goede makelaar verdient zichzelf terug, maar kies er wel een die bekend is met paardenobjecten. Alleen deze kijkt ook naar de staat van de wei, de stal, de paardenbak etc. Vraag daar specifiek naar. Hij kan de juiste aankoopwaarde bepalen, de bouwkundige staat beoordelen en adviseren of er meer onderzoek nodig is. Ga niet alleen af op de informatie van de verkopend makelaar, hij dient het belang van de verkoper en zal geen nadruk leggen op minpunten omdat hij het object wil verkopen. U heeft zelf ook onderzoeksplicht, een gebied waar uw eigen aankoopmakelaar wel raad mee weet.

Klopt alles en kan een goede koop worden gesloten, maak er iets moois van en ga heerlijk genieten met uw paarden!

Over de auteur

Diana de Boer

Wonen, Algemeen

Diana de Boer is gecertificeerd makelaar/taxateur en oprichter van Equidomo, makelaarskantoor gespecialiseerd in paardenobjecten en landelijk wonen, en van deze website voor paardenobjecten.

Reacties (2)

 • Hanny

  Hanny

  19 juni 2016 op 11:30 |
  Ik heb een mooie boerderij gezien. De boer is gestopt dus mag ik daar paarden houden?

  antwoord

  • Diana de Boer

   Diana de Boer

   19 juni 2016 op 11:47 |
   Dat hangt ervan af wat voor vergunningen er zijn en of je bedrijfsmatig of hobbymatig paarden wilt houden. Voor het bedrijfsmatig houden van paarden zijn er meestal andere vergunningen nodig dan de vertrekkende boer had (als ze al zijn over te nemen).
   Wil je hobbymatig paarden houden zonder agrarische activiteiten, dan moet er een woonbestemming op de boerderij kunnen komen. Het heeft nogal wat voeten in de aarde.
   Je kunt het beste een gespecialiseerde makelaar in de hand nemen die e.e.a. voor je kan uitzoeken. Of neem contact met mij op, via de email-knop onder het artikel.

   antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Adverteren

Advertentiemogelijkheden, klik hier

- Adressen, Banners, Vermeldingen

Contact

Algemeen: info@paardendomein.nl

Redactie: redactie@paardendomein.nl

Adverteren: adverteren@paardendomein.nl

Bedrijfsgegevens: Contact

Volg ons op: